5-ti metai kartu, penktas KULTŪROS MUITINĖS sezonas
2023 balandžio 20

Kuomet Tauragėje buvo iškelta Kultūros sostinės vėliava, į tauragiškių rankas balandžio 14-tą pateko Kultūros muitinės pasai. Kvietėme ne tik simboliškai paragauti karališkos kultūros, mat penktadienį kulinarinio paveldu atidarėme jau penktąjį KULTŪROS MUITINĖS sezoną.

Iš ko susideda Kultūros muitinė?

Šį renginių ciklą vienija vieta, renginiai, „pasai“, muziejininkų iniciatyvos ir uolūs lankytojai – „kultūristai“. Antrus metus iš eilės įtraukiame muziejaus padalinius, šįmet Kultūros muitinė persikels į Skaudvilę ir Norkaičius. Paskaitą „Karalienės Bonos Sforcos virtuvė“ Tauragės pilies menėse skaitė Jolita Bernotienė – istorijos entuziastė, Vilniaus miesto gidė, knygos „Karalienės Bonos virtuvė“ bendraautorė. Jei pernai „bučiavome vandenyną“, tai šiemet ragavome restorano „Bacas“ pagal karališkojo dvaro receptus pagamintus saldumynus.

Sklaudvilėje pakvipo kleckais

Balandžio 17-osios vakarą Skaudvilės krašto muziejuje įvyko antrasis „Kultūros muitinės“ kulinarinio paveldo mėnesio renginys. Šįkart lankytojai pakviesti pasivaišinti kleckais „Im i met“, kurių gaminimo ypatumus, teatrališkai –  įpindami į Skaudvilės dvaro istorijos siužetą, pristatė Skaudvilės kultūros darbuotojai (režisierė Z. Jurevičienė). Renginio dalyviai ne tik mėgavosi gardžiu patiekalu, bet ir išgirdo, kaip kulinarijos šedevrai kadaise buvo kuriami dvaro virtuvėje, amatininko namuose ar nedidelėje kaimo trobelėje. Pristatyta netgi bulvės atkeliavimo į Europą ir Lietuvą istoriją, mat ir gardieji kleckai – pagaminti iš bulvių. Nors lietuviai daugybe valgių perėmė ir iš kitų tautų, tačiau čia gyvuojančios ilgametės gastronomijos tradicijos jau tapo ir mūsų kultūros dalimi.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Tauragės rajono savivaldybė. „Kultūros muitinės“ renginių ciklas yra Tauragė – Lietuvos kultūros muitinė 2023 programos dalis.

Prenumeruokite naujienlaiškį!
Kitos naujienos