Grupė SINSTATION pirmą koncertą po pandemijos surengs Tauragėje

Birželio 17 d., penktadienį, oficialiai atidaromas Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ organizuojamas menų festivalis KVADRATU. Be šiuolaikinio meno instaliacijų, dirbtuvių, lauko parodų ir dėmesio Jono Meko fenomenui, Pilies kiemelyje vyks koncertas, kurio žvaigždės – elektroninio roko ketveriukė SINSTATION.  Prieš grupės pasirodymą Tauragės Pilies kiemelio svečiai išgirs šiuolaikinės indie folk muzikos atstovą Karolį Rupkų iš Klaipėdos bei festivalio kuratorių Renatos Jančiauskienės ir Juozo Petkevičiaus diskusiją festivalio KVADRATU tema „Namų kvadratas“.

Grupė SINSTATION

Atidarymą vainikuos muzika 

SINSTATION – greitai išgarsėjusi Vilniaus elektroninio roko ketveriukė pirmąsyk po pandemijos pasirodys Tauragėje. Romantiškus ir gilius tekstus su elektroninio roko sąskambiais derinanti grupė už savo kūrybą ne kartą nominuota MAMA apdovanojimuose, koncertuoja didžiausiuose Lietuvos festivaliuose, o tokios jų dainos kaip „Herojai“, „Akmenėliai“, „Siluetai“ ar „Modelis“ sulaukė daug gerbėjų reakcijos ir skambėjo radijo stotyse. Kelis metus beveik nekoncertavusi grupė Tauragėje pirmąsyk pagros ir per karantiną atsiradusias, naujas dainas. 

„Pastaraisiais metais muzikoje mėginome užčiuopti tą technologijų paskatintą įtampą, perkaitusį pasaulį. Ir, kai albumą baigėme, ta įtampa, regis ir pasiekė aukščiausią tašką – prasidėjo epidemija ir karantinas, o vėliau ir karas“, – sako grupės vokalistas Mykolas Katkus.

Pasak jo, naujausia grupės kūryba vėl kitokia. „Tamsoje ilgiesi šviesos“, sakė jis apibūdindamas naują grupės dainą „Arielė“ ir artėjantį mini albumą „Žmogus, kurio nebuvo“. Dar neišleistos dainos gyvai pirmiausia nuskambės Tauragėje, vėliau grupė pasirodys daugelyje vasaros festivalių. 

Karolis Rupkus

Grupę apšildys Karolis Rupkus – muzikos atlikėjas, iliustratorius ir žurnalistas iš Lietuvos pajūrio (Klaipėdos). Karolio kuriamos ir atliekamos muzikos skambesį galima apibūdinti, kaip dainuojamosios poezijos ir šiuolaikinės indie folk muzikos mišinį. Atlikėjas aktyviai koncertuoja ir kuria jau daugiau nei 15 metų. Per šį laikotarpį atlikėjo muzika ne kartą skambėjo tiek jaukių Lietuvos muzikos klubų scenose, tiek ir didžiuosiuose muzikos festivaliuose („Karklė“, „Granatos Live“, Jūros šventėje ir kt.). Tokios Karolio dainos, kaip „Amsterdamo Naktis“, „Soldier Never Cries“ ar „Bėk Nuoga“ tapo itin mėgstamos klausytojų bei dažnai sukdavosi ir vietos radijo stočių grojaraščiuose.

Koncertas Pilies kiemelyje prasidės penktadienį 20.00 val., tačiau į pažintį su šiuolaikiniu menu Tauragės krašto muziejus „Santaka“ penktadienio popietę kviečia nuo 16.00. 

Pilies menės virs šiuolaikinio meno erdve

Muziejaus lankytojams ir miesto svečiams gerai žinomos Tauragė pilies menės – tai vieta, neretai tampanti miesto reprezentaciniu veidu bei kelionių po Tauragę atspirties tašku. Menų festivalis KVADRATU šiemet menes dviem savaitėms transformavo į šiuolaikinio meno erdvę kodiniu pavadinimu MEnės2. Čia nuo birželio 3-osios jau eksponuojama vilniečio menininko Vladimiro Mackevičiaus šiuolaikinio meno paroda „Warning“. Nuo penktadienio XVI a. ampyro interjerą pakeis šiuolaikinio meno instaliacijos – Vilniaus dailės akademijos absolventų darbai. Ritos Stankevičiūtės video ir fotografijos performanso „Stebuklas“ kūrybiniu kontekstu tapo eksperimentams su beorėmis kūno būsenomis, o Igno Pavliukevičiaus instaliacija „Ko aš kitas noriu“ tyrinėja ribas tarp savęs ir kito.

Parodos WARNING atidarymas. Juozo Petkevičiaus nuotrauka

Pasinerti į vizualaus meno formas Muziejus kvies ir po atviru dangumi – Tauragės pilies kiemelyje. Nuo 16.00 val. penktadienį čia vyks Lietuvoje jau plačiai žinomos jaunos menininkės

Aglaja Ray komiksų dirbtuvės „Ar lengva atleisti?“, vyks šilkografijos dirbtuvės „Hands on press“, bus eksponuojama VDA  Telšių fakulteto parengta skulptūrų paroda namų tema. Greta Fotogalerijos bokšto – tauragiškės menininkės Sigitos Flaksienės specialiai festivaliui „Kvadratu“ sukurta paslaptinga interaktyvi instaliaciją „Tamsoje liečiamas paveikslas“.

„Lytėti galima pirštais, akimis, mintimis.  Lytėdami pažindinamės su aplinka, taip pat lytėdami galime guosti ar skaudinti. Mūsų odoje yra įvairių receptorių, kurie reaguoja į prisilietimą. Daugiausia šių receptorių yra pirštų galuose. Jei užsimerksime ir paliesime kokį nors daiktą, pajusime karštį ar šaltį, švelnumą ar šiurkštumą, daikto formą, faktūra“, – teigia S. Flaksienė. 

Šiuo darbu menininkė kvies žiūrovą praplėsti, atkurti ar netgi prisiminti prisilietimu teikiamus pojūčius, leisti sau kūrybiškai pažinti kūrinį arba leisti savo fantazijai nutapyti savo paveikslą, pamatyti savas spalvas ir siužetą.

Muziejaus Edukacijų centre Pilyje 17.00 val. bus galima išgirsti menotyrininkės dr. doc. Ramutės Rachlevičiūtėspaskaitą „20 a. II-osios pusės Lietuvos dailė: ar sovietmečiu sukurta dailė turi išliekamąją vertę?“Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, Lietuvoje imta reakcingai žvelgti į sovietinį paveldą, ypač į buvusio istorinio laikotarpio simbolius. Menotyrininkė pasidalys įžvalgomis apie sovietmečiu kultivuotą meną, jo bruožus, kokia buvo menininkų laikysena ir pasirinkimai, kaip reikėtų vertinti sovietmečiu statytas skulptūras, dailės darbus iš šių dienų perspektyvos.  

Jono Meko fenomenas

Šie metai Lietuvoje paskelbti Jono Meko metais, pažymint šio avangardinio kino kūrėjo ir kino kritiko, rašytojo ir poeto 100-ąsias gimimo metines. Tauragės krašto muziejus „Santaka“, siekdamas supažindinti tauragiškius su avangardinio kino guru, kviečia pažvelgti į Jono Meko kūrybą ir gyvenimą iš dviejų skirtingų kampų. Fotografijos galerijoje 16.00 val. bus pristatyta Arūno Kulikausko paroda „Frozen frames/Jono portretai“ (liet. Sustingę kadrai). A. Kulikauskas bendradarbiavo su J. Meku daugiau nei 30 metų, kurdamas skaitmeninius jo filmų fragmentus.  Iš skaidrių atspausti skaitmeniniai atspaudai buvo rodomos muziejuose ir žymiose galerijose visame pasaulyje, o šią vasarą – Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ fotografijos galerijoje.

Jono Meko vizualiųjų menų centro nuotrauka

„Norėjosi, kad būtų aišku, kad tai ne šiaip fotografija, o mažytis filmo fragmentas. Kadras apima visą filmo juostos plotį su perforacijos skylutėmis ir garso takelio žyme. Jonui rezultatai labai patiko ir jis paprašė padaryti seriją skaidrių iš jo filmų“, – apie serijos gimimą pasakoja autorius A. Kulikauskas.

Kitoje muziejaus erdvėje – neseniai duris atvėrusiame Edukacijų centre penktadienį bus rodomas filmas „Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“ (angl. Reminiscences of a Journey to Lithuania JAV, Lietuva, 1972 m., 88 min.), režisuotas Jono Meko ir Adolfo Meko. Filme vaizduojama idiliška Lietuva – kūrėjams nerūpi politinės ar socialinės batalijos, jie smalsiai žvelgia į savo gimtinę kurios nematė daugiau nei dvidešimt penkerius metus. „Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“ – 16 mm juostoje užfiksuota trijų dalių kelionė, nuotykiai tarp Niujorko, Semeniškių ir Vienos. Šioje erdvėje bus atidaryta ir Jono Meko šimtmečiui skirta paroda „Semeniškių idilės“ ir audioinstaliacija, kuri veiks iki birželio 30 d.

Ketvirtus metus vykstantis festivalis tęsis visą vasarą

Menų festivalį „Kvadratu“ Tauragės krašto muziejus organizuoja jau ketvirtą kartą. Festivalio pavadinimas ir vizualinė forma – tai aliuzija į Tauragės pilies kiemelio kvadratą, kurį įrėmina XIX a. muitinės sienos ir bokštai. Viename iš bokštų – Fotografijos galerijoje – galima atsekti festivalio ištakas. Festivalis simboliškai kvietė lankytojus išeiti iš savo kvadrato pasineriant į šiuolaikinį meną, kol pats išėjo už Pilies sienų. Šiemet antrus metus festivalio formate Tauragė pavirto lauko meno galerija. Be šiuolaikinio meno įvykių savo erdvėse Pilyje, įvairiose viešose miesto vietose muziejus eksponuoja 4 lauko parodas, kurios veiks iki pat rugsėjo pabaigos, geriau susipažinti su parodų turiniu bus galima ekskursijų su parodų kuratoriumi metu. 

Lauko parodos. Juozo Petkevičiaus nuotrauka

„Pandemija izoliavo ir vertė atidžiau pažvelgti į vietą, kurioje gyvename, į žmones prie pat, į vaikus, kuriems sustojo laikas. Žiūrėjome pro langą lyg per kameros objektyvą, o „langas“ žiūrėjo į mus. Globalus pasaulis, kur galima kūnu ir mintimis būti visur, kelia klausimą, kur yra tikrieji žmogaus namai? Namai – tai geografinė, fizinė ir dvasinė vieta, tai saugi priebėga. Į namus grįžtama po klajonių pasaulyje pailsėti. Šįmet Menų festivalis „Kvadratu“ kalba apie namus, kuriuos, kaip parodė Rusijos pradėtas karas, kartais vis dar reikia ginti“, – teigia festivalio kuratorė Renata Jančiauskienė.

Festivalis ne tik pristato šiuolaikinį meną įvairiomis jo formomis tauragiškiams ir miesto svečiams, bet ir inspiruoja kūrybinius procesus, siekdamas aktualizuoti šiandienos įvykius, ieškoti miesto tapatybės per kūrybos formas. Liepos mėnesį mieste dar laukiama Pietro Marullo (Italija) šiuolaikinio šokio spektaklio WRECK, o rugpjūtį gerai žinomas iš Tauragės kilęs aktorius Juozas Gaižauskas pristatys specialiai miestui sukurtą monospektaklis „Camino Tauragė Santiago de Compostela“ bei kvies į diskusiją „Globalus pasaulis. Kur mano namai?“.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Tauragės rajono savivaldybė.

Parengė Eglė Červinskaitė, Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ direktorė